Venäjällä on aina osattu lahjonnan voima. Jo 1700-luvun lopulla Tukholmassa Venäjän lähettiläs osasi maksaa hallituksen kokoustiedoista hyvät rahat. Tallinnassa Viron presidentti Konstantin Päts oli venäläisen pankin konsultti 1930-luvulla. Tämä työsuhde oli osaltaan vaikuttamassa Viron antautumiseen Neuvostoliiton painostuksessa vuonna 1939.
Päts oli mukana jo 1924 perustamassa neuvostoliittolais-virolaista kauppakamaria. Neuvostohallitus maksoi Pätsille venäläisvirolaisen öljy-yhtiön kautta vuosina 1924-34 salaisesti 4000 dollaria, joka vastasi Viron Berliini suurlähettilään vuosipalkkaa. Päts raportoi Viron poliittisesta tilanteesta Neuvostoliiton suurlähetystölle Tallinnassa. Pätsin yhteistyö Neuvostoliiton edustajien kanssa vaikutti osaltaan Viron hallituksen päätökseen suostua Neuvostoliiton tukikohtavaatimuksiin ja sen jälkeen raakaan neuvostomiehitykseen.
Kreml sai Pätsin aika halvalla ja niin näyttää käyvän edelleenkin. Pienellä rahalla Kreml saa ystäviä ja vaikutusvaltaa. Suomessa on nyt kaksi entistä pääministeriä, jotka toimivat venäläisten yritysten konsultteina ja hallituksen jäseninä.
Viron ja Suomi ovat pieniä Venäjän naapurimaita mutta kavereita on Venäjä saanut myös suurvalloista. Jean-Marie Le Penin kaveruus maksoi toki kahdeksan miljoonaa euroa, mikä hoidettiin venäläisen pankin lainana Le Penin johtamalle Kansallinen rintama-puolueelle. Puolue tuomitsee nyt Venäjän vastaiset sanktiot ja toimii läheisessä yhteistyössä Venäjän Pariisin suurlähettilään kanssa. Le Penin mukaan Venäjän presidentti Putin puolustaa Euroopan sivilisaation kristillistä perintöä.
Mutta USA ei ollut sen vaikeampi hoitaa. Trump on harrastanut liiketoimia venäläisten yritysten kanssa jo vuosia. Lisäksi venäläinen yhtiö on rahoittanut it-yrityksiä, jotka auttoivat Trumpia voittamaan vaalit.
Ja onhan meillä ihan uusi suomalainen liikemies, joka on ollut mukana jääkiekkobisneksessä boikotissa olevien venäläisten liikemiesten kanssa. Kuka ja mikä näillekin venäläiselle liikemiehille on myöntänyt Suomen kansalaisuuden. Niin ja tietysti voidaan kysyä, että mikä Suoien hallitus on antanut Venäjän kansalaisille oikeuden ostaa kiinteistöjä Suomessa. Suomalainen kun ei voi ostaa mitään vastaavaa Venäjällä.
Eihän tässä nyt sinänsä ole mitään uutta Suomessa, joka on maailman korruptiolistan paremmassa kärjessä. Silti voi ihmetellä, että miten Kehittyvien maakuntien Suomi ry pystyi antamaan menestyksellistä vaalitukea 50:lle valitulle kansanedustajalle ja tämän kaiken hinta oli vain 400 000 euroa. Halvalla saa ystäviä ja vaikutusvaltaa Suomessa. Suuressa maailmassa pitää maksaa enemmän.
Kari Vitie
Vastaa