Valtiomahti

Uusi Blogaaja.fi -blogi

RAKASTA TÄSSÄ SITTEN VEROJA

Olen ollut aina iloinen veronmaksaja. Pohjoismaisessa hyvinvointimallissa koulutus, terveydenhoito, yhteiskunnan rakenteet ym. rahoitetaan veroilla mahdollisimman oikeudenmukaisesti. Ketään ei jätetä ja heikoimpien puolta pidetään. Hyvätuloiset maksavat yhteisestä hyvästä enemmän kuin pienituloiset. Itse olen aina allekirjoittanut nämä kauniit ja ylevät ajatukset. Periaatteena on myös ollut, että samasta tulosta kaikki maksavat yhtä paljon veroja. Viime vuosina pääomatulojen ja palkkatulojen välistä eroa on yritetty kaventaa, hyvä näin, vaikka suurituloiset maksavat edelleen veroja pienemmillä prosenteilla kuin pelkästään palkkatuloja ansaitsevat keskituloiset. Ilahduttavaa on ollut myös havaita muutamien uusien nuorten yritysjohtajien positiivinen asenne veroihin. Yhteys hyvinvointiin ja yhteiskunnan turvallisuuteen tunnistetaan. Toivottavasti myös eräät vanhat kauppa- ja vuorineuvokset näkisivät saman yhteyden. Aikaisemmin maksetut verot eivät vapauta tämän päivän veronmaksuvelvoitteesta.

Mikä sitten tässä mättää. Itse kuuluin ja kuulun edelleen hyvin tienaavaan väestönosaan. Eläkkeelle jäämisen jälkeen verotus kuitenkin todella yllätti. Viimeisenä työvuotena maksoin palkastani veroa 29,5 prosenttia plus 8,15 prosenttia eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja. Yhteensä verot ja eläkemaksut olivat 37,65 prosenttia. Lisätulojen marginaalivero oli 43 prosenttia.

Ensimmäisenä eläkevuotena veroprosentti työtuloja selvästi pienemmästä eläkkeestä on 32 prosenttia ja lisätuloprosentti 40,5 prosenttia.  Eläke- tai työttömyysvakuutusmaksua eläkkeestä ei sentään oteta. Hallitus kertoi suureen ääneen, että palkkaveroja alennettiin tämän vuoden alussa. Kun eläketuloni laittaa verohallinnon vuoden 2018 verolaskuriin palkkatuloiksi, tulee veroprosentiksi 24,5 ilman eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja. Eläkeläisenä maksan siis 7,5 prosenttiyksikköä – useita tuhansia euroja – enemmän veroja kuin vastaavasta palkkatulosta. Maksan eläkkeestäni raippaveroa, jota selvästi suuremmasta palkkatulosta ei tarvinnut maksaa. Käytännössä maksan edelleen eläke- ja työttömyysvakuutusmaksua saamatta niille koskaan katetta.

Miksi tässä näin kävi? Verottaako hallitus todella tietoisesti eläkkeitä rankemmin kuin palkkatuloja? Jos eläketuloja halutaan verottaa rankemmalla kädellä, laitettakoon niille sitten reilusti jokin selvä lisävero, vaikkapa eläkeläisten ylimääräinen terveysvakuutusvero. Nykyisessä systeemissä yritetään selvästi hämärtää ja peitellä syitä eläkeläisten korkeampaan verotukseen, rehellisyyttä ja avoimuutta kiitos.

Verotuksen pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaista ja tasapuolista. Nykyinen systeemi on epäreilua ja epätasa-arvoista. Maksan edelleen veroni iloisin mielin, mutta toivon, että kaikki tulot laitettaisiin samalle viivalle ja verotus samanlaiseksi, kiitos.

Ilkka Lehtinen

Previous

RUOTSINMAIKKA ON SANKARI

Next

YRITYSTUKIA ON MAHDOTONTA LEIKATA

3 Comments

 1. Seppo

  Kyllä veroprosentteja 24, 5 ja 32 voi verrata. Ei eläkeläinen maksa tietenkään enää eläkemaksuja tai työttömyysvakuutusmaksua. Jos eläkemaksuja edelleen perittäisiin, pitäisi eläkkeen nousta koko ajan indeksitaristusten lisäksi. Työttömyysriskiä eläkeläisellä ei enää ole, joten maksuakaan ei makseta. Kyllä totuus on se, että maksan samansuuruisesta eläkeestä 7,5 prosenttiyksikköä enemmän veroja kuin vastaavasta palkkatulosta.

 2. seppo konttinen

  Vielä lisää verotuksesta. Vertaat lukuja 32 % ja 24, 5 %. Unohdat vertaillussasi sen, että verokortin palkkatuloprosentin päälle on lisättävä vielä työeläkemaksun- ja työttömyysvakuutusmasun lisäveroprosentit. Jos näin teet ei eläketulojesi ja palkkatulojesi veroprosenttien ero ole enää kovinkaan dramaattinen. Veronmaksajat neuvovat tekemään vertailun edellä mainitulla tavalla. Korjaa jos olen laskuissani väärässä.
  Lisäksi veronmaksajat väittävät keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten tuloistaan maksavat verot ovat suunnilleen samaa tasoa.

 3. seppo konttinen

  Muutama kommentti verojen rakastamiseen. Ensinnäkin veroprosenttien vertailu ei anna oikeean kuvaa verotuksen tasosta, koska palkka- ja eläketuloihin kohdistuu vähennyksiä eri tavoian ja erisuuruisina (esim. sairasvakuutuksen päivärahamaksu, ansiotulovähennys, eläketulovähennys jne.

  )

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ilmaisen julkaisemisen puolesta: Blogaaja.fi & Theme by Anders Norén